استرس چیست؟
استرس واکنشی طبیعی است که بدن در هنگام رخ دادن تغییرات نشان می دهد که منجر به واکنش های فیزیکی، عاطفی و فکری می شود. آموزش مدیریت استرس می تواند به شما کمک کند تا با تغییرات به شیوه ای سالم تر مقابله کنید.
استرس یک واکنش طبیعی انسان است که برای همه اتفاق می افتد. در واقع بدن انسان طوری طراحی شده است که استرس را تجربه کرده و به آن واکنش نشان دهد. هنگامی که تغییرات یا چالشهایی را تجربه میکنید (موارد استرسزا)، بدن شما پاسخهای فیزیکی و ذهنی تولید میکند.
پاسخ های استرس به بدن شما کمک می کند تا با موقعیت های جدید سازگار شود. استرس می تواند مثبت باشد، ما را هوشیار، با انگیزه و آماده برای اجتناب از خطر نگه می دارد. به عنوان مثال، اگر یک آزمایش مهم در راه است، یک پاسخ استرس ممکن است به بدن شما کمک کند تا بیشتر کار کند و مدت بیشتری بیدار بماند. اما استرس زمانی مشکل ساز می شود که عوامل استرس زا بدون تسکین یا دوره های آرامش ادامه پیدا کنند.
استرس می تواند یک مسئله کوتاه مدت یا یک مشکل طولانی مدت باشد، بسته به اینکه در زندگی شما چه تغییری می کند. استفاده منظم از تکنیک های مدیریت استرس می تواند به شما کمک کند تا از اکثر علائم فیزیکی، احساسی و رفتاری استرس اجتناب کنید.
علائم استرس چیست؟
سیستم عصبی خودمختار بدن ضربان قلب، تنفس، تغییرات بینایی و موارد دیگر را کنترل می کند. پاسخ استرس داخلی آن، “پاسخ جنگ یا گریز”، به بدن کمک می کند تا با موقعیت های استرس زا روبرو شود.
هنگامی که فردی استرس طولانی مدت (مزمن) دارد، فعال شدن مداوم پاسخ استرس باعث ساییدگی و پارگی بدن می شود. علائم جسمی، احساسی و رفتاری ایجاد می شود.
علائم فیزیکی استرس عبارتند از:
- درد های مزمن و بدون دلیل
- درد قفسه سینه یا احساس تپش قلب
- خستگی یا مشکل در خواب
- سردرد، سرگیجه یا لرزش بدن
- فشار خون بالا
- تنش عضلانی
- مشکلات معده یا گوارشی
- مشکل در رابطه جنسی
- ضعف سیستم ایمنی
استرس می تواند منجر به علائم عاطفی و ذهنی شود مانند:
- اضطراب یا تحریک پذیری
- افسردگی
- وحشت زدگی
- غمگینی
اغلب، افراد مبتلا به استرس مزمن سعی می کنند آن را با رفتارهای ناسالم مدیریت کنند، از جمله:
- نوشیدن الکل زیاد
- قمار
- پرخوری یا ایجاد اختلال در خوردن
- مشارکت اجباری در رابطه جنسی
- سیگار کشیدن
- استفاده از مواد مخدر
روشهای تشخیص استرس چیست؟
استرس ذهنی است، با آزمایش قابل اندازه گیری نیست. فقط شخصی که آن را تجربه می کند می تواند تشخیص دهد که آیا وجود دارد و چقدر احساس می کند. یک روانشناس بالینی با تجربه ممکن است از پرسشنامه ها برای درک استرس شما و تاثیر آن بر زندگی شما استفاده کند.
اگر استرس مزمن دارید، پزشک می تواند علائم ناشی از استرس را ارزیابی کند. برای مثال فشار خون بالا قابل تشخیص و درمان است.
چند راهکار برای کاهش استرس چیست؟
شما نمی توانید از استرس دوری کنید، اما می توانید با تمرین برخی از استراتژی های روزانه از طاقت فرسا شدن آن جلوگیری کنید:
زمانی که احساس کردید علائم استرس ظاهر می شود، ورزش کنید. حتی یک پیاده روی کوتاه می تواند خلق و خوی شما را تقویت کند.
در پایان هر روز، لحظهای به کارهایی که انجام دادهاید فکر کنید – نه کارهایی که انجام ندادهاید.
برای روز، هفته و ماه خود اهداف تعیین کنید. محدود کردن دیدتان به شما کمک می کند تا کنترل بیشتری بر کارهای لحظه ای و طولانی مدت داشته باشید.
صحبت با یک روانشناس با تجربه و خوب را در مورد نگرانی های خود در نظر بگیرید.
راه های پیشگیری از استرس چیست؟
بسیاری از استراتژی های روزانه می توانند به شما کمک کنند استرس را از خود دور کنید:
- فعالیت های تمدد اعصاب مانند مدیتیشن، یوگا، تای چی، تمرینات تنفسی و آرامش عضلات را امتحان کنید. برنامه ها به صورت آنلاین، در برنامه های گوشی های هوشمند، و در بسیاری از باشگاه ها و مراکز اجتماعی در دسترس هستند.
- هر روز به خوبی از بدن خود مراقبت کنید. درست غذا خوردن، ورزش و خواب کافی به بدن شما کمک می کند استرس را خیلی بهتر مدیریت کند.
- مثبت بمانید و شکرگزاری را تمرین کنید و بخش های خوب روز یا زندگی خود را تصدیق کنید.
- بپذیرید که نمی توانید همه چیز را کنترل کنید. راه هایی برای رهایی از نگرانی در مورد موقعیت هایی که نمی توانید تغییر دهید پیدا کنید.
- یاد بگیرید به مسئولیتهای اضافی «نه» بگویید، زمانی که بیش از حد مشغول هستید یا استرس دارید.
- با افرادی در ارتباط باشید که شما را آرام نگه می دارند، شما را خوشحال می کنند، حمایت عاطفی می کنند و در امور عملی به شما کمک می کنند. یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا همسایه میتواند شنونده خوبی باشد یا مسئولیتهایی را به اشتراک بگذارد تا استرس زیاد نشود.
چه زمانی باید در مورد استرس با روانشناس یا روانپزشک صحبت کنم؟
اگر احساس خستگی می کنید، اگر از مواد مخدر یا الکل برای مقابله استفاده می کنید، یا اگر فکر آسیب رساندن به خود دارید، باید به دنبال مراقبت های روانپزشکی باشید.
کلمات مرتبط :
مرکز مشاوره سپید – استرس چیست؟ – مرکز مشاوره در جنت آباد – مشاوره خانواده در جنت آباد – روانشناس کودک و نوجوان در غرب تهران – خیانت زوجین – شکست عاطفی – دوستی قبل از ازدواج – مشاوره قبل از ازدواج – روانشناس خوب در جنت آباد – سکس تراپی – زوج درمانی در غرب تهران – بازی درمانی – روانشناس خوب در جنت آباد جنوبی – روانشناس خوب در غرب تهران – مشاوره خانواده خوب در غرب تهران – مشاوره تحصیلی خوب در غرب تهران – روانشناس بالینی خوب در غرب تهران – روانشناس کودک خوب در جنت آباد
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] روش درمانی می تواند در هر موقعیت خانوادگی که باعث استرس، غم، عصبانیت یا درگیری شود، مفید باشد. این می تواند به […]
[…] است به دلیل ناراحتی، استرس ناشی از نگرانی های شخصی یا عوارض جانبی داروهایتان، بی […]
[…] می تواند باعث تشدید اگزما شود. سعی کنید استرس را از طریق تکنیک های آرامش بخش، مانند یوگا یا مدیتیشن […]
[…] رسيدن به هدف، براى پيشرفت و موفقيت. او تصور مى كند كه استرس ها و تنش هاى فكرى او از خارج بر وى تحميل مى شوند، در […]