اسکیزوفرنی یک اختلال روانی جدی است که در آن افراد واقعیت را غیر طبیعی تفسیر می کنند.
اسکیزوفرنی ممکن است منجر به ترکیبی از توهمات ، هذیان گویی و افکار و رفتارهای بسیار بی نظم شود که عملکرد روزانه را مختل می کند و می تواند ناتوان کننده باشد.
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نیاز به درمان مادام العمر دارند. درمان زودهنگام ممکن است به کنترل علائم قبل از بروز عوارض جدی کمک کند و به بهبود چشم انداز بلند مدت روند درمان نیز کمک کند.
در مردان ، علائم اسکیزوفرنی معمولاً در اوایل تا اواسط دهه 20 شروع می شود. در زنان ، علائم معمولاً در اواخر دهه 20 شروع می شود. تشخیص اسکیزوفرنی در کودکان غیر معمول است و برای افراد بالای 45 سال نادر است.
علائم اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی شامل طیف وسیعی از مشکلات تفکر (شناخت) ، رفتار و احساسات است. علائم و نشانه ها در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد ، اما معمولاً شامل توهم ، گفتار نامنظم است و نشان دهنده اختلال در عملکرد مغز است.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
هذیان گویی و توهم اینها باورهای غلطی هستند که در واقعیت پایه گذاری نشده اند. به عنوان مثال ، شما فکر می کنید که به مورد آسیب فردی قرار گرفته اید. افرادی به دنبال شما هستند ، شما توانایی یا شهرت استثنایی دارید ، شخص دیگری عاشق شماست ، یا یک فاجعه بزرگ در شرف وقوع است. توهم در بیشتر افراد مبتلا به اسکیزوفرنی رخ می دهد. توهم معمولاً شامل دیدن یا شنیدن چیزهایی است که وجود ندارند. شنیدن صداها رایج ترین توهم است.
تفکر نامنظم بطور مثال فرد جواب های نامناسبی به آن چیزی که از وی سوال می شود می دهد که کاملا نامرتبط با موضوع سوال یا بحث است.
رفتارهای حرکتی بسیار نامنظم یا غیرعادی. رفتار بر یک هدف متمرکز نیست ، بنابراین انجام وظایف روزانه برای فرد دشوار است. رفتار می تواند شامل مقاومت در برابر دستورالعمل ها ، وضعیت نامناسب یا عجیب ، عدم پاسخگویی کامل ، یا حرکت بی مورد و بیش از حد باشد.
اختلال در فعالیت های عادی بطور مثال فرد ممکن است به ظاهر و بهداشت خود بی توجهی نشان داده ، احساسات خود را از دست دهد و نتواند مانند گذشته به زندگی عادی خود بپردازد.
علائم در نوجوانان
علائم اسکیزوفرنی در نوجوانان مشابه علائم بزرگسالان است ، اما تشخیص این بیماری ممکن است دشوارتر باشد. این ممکن است تا حدی به این دلیل باشد که برخی از علائم اولیه اسکیزوفرنی در نوجوانان برای رشد معمول در سنین نوجوانی معمول است ، مانند:
- عدم تمایل به قرار گیری در جمع دوستان و خانواده
- افت عملکرد تحصیلی در مدرسه
- اختلال خواب
- تحریک پذیری
- افسردگی
- کمبود انگیزه
علت اسکیزوفرنی
تاکنون علت دقیق بروز این عارضه مشخص نشده است ، اما محققان معتقدند ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی را در بروز آن موثر می دانند.
مشکلات مربوط به برخی مواد شیمیایی طبیعی در مغز ، از جمله انتقال دهنده های عصبی به نام دوپامین و گلوتامات ، ممکن است ریسک ابتلا به اسکیزوفرنی را افزایش دهد. مطالعات تصویربرداری عصبی تفاوت در ساختار مغز و سیستم عصبی مرکزی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی را نشان می دهد.
عوامل خطر
اگرچه علت دقیق اسکیزوفرنی مشخص نیست ، به نظر می رسد عوامل خاصی خطر ابتلا به اسکیزوفرنی را افزایش می دهند ، از جمله:
- داشتن سابقه خانوادگی اسکیزوفرنی
- برخی از عوارض بارداری و زمان تولد ، سوء تغذیه یا قرار گرفتن در معرض سموم یا ویروس ها که ممکن است بر رشد مغز تأثیر بگذارد.
- مصرف داروهای روانگردان در سنین نوجوانی و بزرگسالی
در صورت عدم درمان ، این بیماری می تواند منجر به مشکلات شدیدی شود که بر همه زمینه های زندگی تأثیر می گذارد. عوارضی که اسکیزوفرنی ممکن است ایجاد کند یا با آنها ارتباط داشته باشد عبارتند از:
- خودکشی ، اقدام به خودکشی و افکار خودکشی
- اختلالات اضطرابی و وسواس (OCD)
- افسردگی
- سوء مصرف الکل یا سایر مواد مخدر ، از جمله نیکوتین
- ناتوانی در حضور در مدرسه
- مشکلات مالی
- انزوای اجتماعی
- مشکلات بهداشتی و پزشکی
- رفتارهای پرخاشگرانه
کلمات مرتبط :
فاطمه رمضانی روانشناس بالینی – مرکز مشاوره روانشناسی در غرب تهران – بهترین مرکز مشاوره در غرب تهران – مرکز مشاوره در جنت آباد – روانشناس خوب در جنت آباد – روانشناس خوب در جنت آباد جنوبی
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] اسکیزوفرنی و علائم آن عوارض بی اشتهایی عصبی بی اشتهایی عصبی اضطراب طلاق و جدایی شب ادراری در کودکان ارتباط جرأتمندانه رویارویی با نگرانی نگرانی چیست؟ چگونه به سخنان کودک گوش دهید؟ […]