راه های ارتباطی

02146135981
09300560614

مشاوره

جستجو

آخرین مقالات

مشاوره

این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
این فیلد را پر کنید

کمال گرایی

کمال گرایی

کمال گرایی اغلب به عنوان یک ویژگی مثبت در نظر گرفته می شود که شانس موفقیت شما را افزایش می دهد، اما می تواند منجر به افکار یا رفتارهایی شود که دستیابی به اهداف را دشوارتر می کند. همچنین ممکن است باعث استرس، اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات سلامت روان شود. افرادی که به دلیل احساس بی کفایتی یا شکست برای رسیدن به کمال تلاش می کنند، ممکن است نیازمند مشاوره با یک روانشناس مجرب باشند، این اغلب می تواند به افراد کمک کند تا انتقادات بیش از حد خود را مدیریت کنند.

کمال گرایی اغلب به عنوان نیاز به کامل بودن یا به نظر رسیدن، یا حتی باور به اینکه رسیدن به کمال ممکن است، تعریف می شود. معمولاً به عنوان یک ویژگی مثبت به جای یک نقص در نظر گرفته می شود. افراد ممکن است از اصطلاح «کمال‌گرایی سالم» برای توصیف یا توجیه رفتار کمال‌گرایانه استفاده کنند.

نشانه هایی که شما ممکن است یک کمال گرا باشید

اکثر مردم هر از گاهی یا در زمینه های خاصی از زندگی به کمال گرایی می پردازند. افرادی که تقریباً تمام وقت کمال گرا هستند ممکن است نیاز به دستیابی به کمال را دائما احساس کنند. آنها همچنین ممکن است:

  • نمی توانند کاری را انجام دهند مگر اینکه بدانند می توانند آن را به خوبی انجام دهند.
  • محصول نهایی را به عنوان مهمترین بخش هر تعهدی ببینید. در نتیجه، ممکن است تمرکز کمتری روی فرآیند یادگیری یا تکمیل یک کار در حد توان خود داشته باشند.
  • تا زمانی که نتیجه مطابق با استانداردهای آنها کامل نشود، کار را تمام شده نبینید.
  • به تعویق انداختن. افراد کمال گرا ممکن است نخواهند کاری را شروع کنند تا زمانی که بدانند می توانند آن را به خوبی انجام دهند.
  • زمان زیادی را برای انجام کاری که معمولاً انجام دادن آن زمان زیادی از دیگران نمی گیرد، صرف می کنند.

نمونه هایی از رفتار کمال گرا

اکثر مردم می خواهند به موفقیت برسند، اما تلاش زیاد برای رسیدن به اهداف همیشه نشان دهنده رفتار کمال گرا نیست. افرادی که کمال گرا هستند معمولاً معتقدند که هیچ کاری که انجام می دهند ارزش ندارد مگر اینکه کامل باشد. به جای اینکه به پیشرفت، یادگیری یا سخت کوشی خود افتخار کنند، ممکن است دائماً کار خود را با کار دیگران مقایسه کنند یا روی دستیابی به خروجی بی عیب و نقص تمرکز کنند.

حتی زمانی که افراد دارای ویژگی های کمال گرا به نتایج دلخواه خود می رسند، ممکن است همچنان ناراضی باشند. آنها ممکن است احساس کنند که اگر واقعاً کامل بودند، مجبور نبودند برای رسیدن به اهدافشان اینقدر سخت تلاش کنند.

چند نمونه از کمال گرایی

  • صرف 30 دقیقه برای نوشتن و بازنویسی یک ایمیل دو جمله ای.
  • باور به اینکه از دست دادن دو نکته در یک آزمون نشانه شکست است.
  • مشکل شاد بودن برای دیگرانی که موفق هستند.
  • خود را به‌طور نامطلوب و غیرواقعی با دیگران مقایسه می‌کند.
  • اجتناب از انجام کارهای طاقت فرسا زیرا تلاش بیهوده است مگر اینکه بتوان به کمال رسید.
  • تمرکز بر محصول نهایی به جای فرآیند یادگیری.
  • اجتناب از انجام یک بازی یا انجام یک فعالیت جدید با دوستان به دلیل ترس از اینکه کمتر از حد عالی نشان داده شوند.

انواع کمال گرایی

تصور می شود که چند نوع متمایز از کمال گرایی وجود داشته باشد. در حالی که این گونه ها رفتارهای مشابهی دارند، انگیزه ها و نتایج آنها اغلب متفاوت است.

کمال گرایی استانداردهای شخصی: شخصی که این نوع را انجام می دهد ممکن است به مجموعه ای از استانداردها پایبند باشد که به آنها انگیزه می دهد. دیگران ممکن است هنوز این استانداردها را بالا بدانند، اما برای شخصی که آنها را تعیین می کند انگیزه می دهند. تصور می شود که این نوع کمال گرایی سالم است، زیرا منجر به استرس یا فرسودگی بیش از حد نمی شود. افراد دارای روحیه کمال گرا استانداردهای شخصی ممکن است کمتر از عادت های مضر برای مقابله با استرس ناشی از کمال گرایی استفاده کنند. این نوع را یک فرد تنها در صورتی دارد که اهدافش باعث شود که او احساس انرژی کند و تحت تأثیر قرار نگیرد یا فلج نشود.

کمال گرایی خودانتقادی: این نوع از کمال گراها بیشتر مستعد ترسیدن از اهدافی هستند که برای خود تعیین می کنند تا اینکه احساس انگیزه کنند. آنها ممکن است اغلب احساس ناامیدی کنند یا اینکه اهداف آنها هرگز به واقعیت تبدیل نخواهد شد. تحقیقات نشان می دهد که این نوع بیشتر به احساسات منفی مانند پریشانی، اجتناب، اضطراب و محکومیت خود منجر می شود.

کمال گرایی تجویز شده از نظر اجتماعی: این نوع تقاضا برای برتری را توصیف می کند که اغلب برای افرادی که مشاغلی که به دقت بسیار بالایی نیاز دارند، مانند وکلا، متخصصان پزشکی و معماران، اعمال می شود. افراد در این حرفه ها افکار ناامیدکننده، استرس و خطر بیشتری برای خودآزاری و خودکشی را تجربه کردند.

دلایل و عوامل خطر

ترس مکرر از عدم تایید دیگران یا احساس ناامنی و بی کفایتی.

مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب یا اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD). در حالی که همبستگی بین OCD و کمال گرایی وجود دارد، همه افراد کمال گرا به OCD مبتلا نیستند و همه افراد مبتلا به OCD کمال گرا نیستند.

داشتن والدینی که رفتار کمال‌گرایانه از خود نشان می‌دهند یا زمانی که تلاش‌های فرزندانشان منجر به کمال نمی‌شود ابراز نارضایتی می‌کنند. برخی از والدین ممکن است فرزند خود را تشویق کنند تا در هر زمینه ای موفق شود یا کمال را به او تحمیل کنند تا حدی که بتوان آن را توهین آمیز تلقی کرد.

یک دلبستگی اولیه ناایمن افرادی که در دوران جوانی دلبستگی مشکل‌دار با والدین داشتند، ممکن است در بزرگسالی دچار مشکل در خودآرامی‌شدن شوند. آنها ممکن است در پذیرش یک نتیجه خوب به عنوان یک نتیجه خوب مشکل داشته باشند، اگر کامل نباشد.

افرادی که سابقه موفقیت بالایی دارند، گاهی اوقات فشار زیادی را احساس می کنند تا به دستاوردهای قبلی خود ادامه دهند. این اغلب آنها را به رفتار کمال گرایانه سوق می دهد. کودکانی که مرتباً به خاطر موفقیت‌هایشان مورد تحسین قرار می‌گیرند، ممکن است با افزایش سن برای ادامه موفقیت احساس فشار کنند، که می‌تواند باعث تمایلات کمال‌گرایی نیز شود.

 

کلمات مرتبط :

مرکز روانشناسی در غرب تهران – کلینیک مشاوره روانشناسی در جنت آباد – دکتر روانشناس در غرب تهران – مرکز روانشناسی سپید

مقالات بیشتر

اختلال نافرمانی مقابله ای

اختلال نافرمانی مقابله ای

0
اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD) یک اختلال رفتاری دوران کودکی است که با الگوی مداوم رفتار نافرمانی و خصمانه نسبت…
پارانویا

پارانویا و علائم آن

0
پارانویا به بی اعتمادی شدید و غیرمنطقی یا سوء ظن نسبت به دیگران اشاره دارد که اغلب با این باور…
اختلال هراس

اختلال هراس

0
اختلال هراس یا حمله پانیک نوعی اختلال اضطرابی است که با حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره مشخص می شود. حملات پانیک…
مشاوره تحصیلی

مشاوره تحصیلی

0
مشاوره تحصیلی نوعی راهنمایی است که به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا چالش‌ های تحصیلی را که در برنامه تحصیلی خود…

مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست